Archive for the ‘Den Haag’ Category

Hij is er weer, de vogeltelling!

Dit keer is het gelukt. De vogels hebben geprobeerd zich te verstoppen, maar met een overvloed aan lekkere hapjes in het vogelhuisje, kwamen ze toch tevoorschijn.  We hebben 10 verschillende soorten en 18 vogels geteld.

buurman poes.

De vogels in de buik van buurman poes hebben we niet meegeteld.

Vandaag, 29 januari, is het even geen winter meer. Niet echt koud maar wel vochtig. Geen tuinweer dus. Maar er is wel veel in de tuin te zien. Een paar sleutelbloemen bloeien al of nog. De sneeuwklokken komen in grote getale boven de grond en de Gelderse roos bloeit uitbundig. Deze soort begint in november te bloeien en houd in maart pas op. Er zit ook een zalig, zoete geur aan. Een snuifje per dag houdt je vrolijk!.

Gelderse roos

In de tuin is verder heel veel te zien. groenblijvende varens, planten die nu langzaam weer boven de grond komen en de klokjesbloem die door kou rood blad heeft gekregen. Ik laat altijd de afgestorven stengels zo veel mogelijk staan. Dit beschermt de planten tegen de vorst. Verder zijn deze stengels vaak overwinteringsplekken voor nuttige insecten. En vogels gebruiken de stengels als landingsplek. Van daaruit is de volgende stop het voederhuisje.

Ook de zelf geoogste pompoen zorgt voor extra kleur in de tuin. Zorgvuldig opgekweekt, artistiek op de juiste plaats in de tuin geplaatst, deze tuin kan zo in een tuinblad!

Oeps, ze kunnen niet tegen vorst….

 

Eind januari toefjes lente

Vandaag op 31 januari doet de tuin haar best om weer mooi te worden. Veel aankondigingen van naderende lente en, na nog weer een tijdje, de zomer.
In mijn tuin staan veel “gewone” planten, maar wat zijn ze zo vroeg in het jaar welkom. De eerste krokus lokt al veel oh, heb je deze al gezien? uit.

IMG_1239

Verder staan er heel veel sneeuwklokken in de tuin. De eerste puntjes veroorzaken al een huppeltje en zodra de eerste toefjes bloeien organiseren we rondleidingen door de tuin. Alsof nog nooit iemand een bloeiende sneeuwklok heeft gezien.

IMG_1240

Verder zijn er in de tuin ook veel zogenaamde “groenblijvers” dat zijn de planten die hun bladeren ’s winters niet verliezen. De wolfsmelk familie heeft veel soorten die tegen een paar graden vorst kunnen en in de winter dus mooi blijven.

IMG_1242

Hij valt wat weg tegen de achtergrond, natuurlijk in het echt veel mooier, maar toch… de moeite waard om te laten zien. Als je de naam wilt weten, stuur dan even een berichtje, dan zoek ik hem op.

Planten als de wolfsmelk en andere groenblijvers komen mooier uit in een opgeruimde border. Maar juist de rommelige border is weer heel erg goed voor allerlei leven in de tuin. De lieveheersbeestjes, luizenbestrijder nummer 1 met stip, overwintert er. Verder slapen de padden (goed tegen slakken) en egels (goed tegen slakken) er graag. Ook slakken overwinteren graag in de rommelige border. Dit jaar hebben die erg veel pech. De merels zijn flink te keer gegaan. Als je over het pad loopt, knispert het van de lege slakkenhuizen. Die slakken maken de lente dus niet meer mee.

 

Bijna winter

Vandaag, begin december, lekker in de tuin bezig geweest. In de zon was het best uit te houden en er is genoeg te doen. Vooral veel opruimen. Op mijn manier de tuin winter klaar maken. Dat betekent dat alle potten voor de overwintering weer in de serre of in de kelder staan en dat alle potten met eenjarigen op de composthoop zijn geleegd. De kleuren in de tuin zijn nog mooi. Hier en daar bloeit nog een bloem. De viburnum bloeit al. Dat is ook een winterbloeier. maar hij ruikt ook bijzonder lekker. Honing met bloemengeur.

vogel

Koetje of Hoentje

Af en toe komt er ook weer eens een vreemde vogel in de tuin. Dit keer een waterhoentje. Het is wel nat in de tuin, maar ook weer niet zo nat dat je watervogels verwacht. De natuur kan ook overdrijven. Deze waterhoen zit al een paar weken regelmatig in de tuin. Langzamerhand wordt hij wat tammer en vliegt niet meteen weg als we op 10 meter staan.

Zie de maan schijnt door de bomen

Zelfs ‘s-avonds is het mooi in de tuin. Zeker als de maan zo mooi door de bomen schijnt. Je hoort bijna Sinterklaas en de Kerstman rondhuppelen. Met zo’n tuin is er ook veel te genieten van het weer. Niet alleen als de zon schijnt. Juist ook op andere momenten. Met storm zie je de bomen zwiepen. doordat de tuin zo laag ligt, is er weinig tot geen storm schade. Wat potten die omwaaien, maar die zet je zo weer recht. Als de lucht nog donker is maar de zon al weer schijnt, krijg je met een beetje geluk een mooie regenboog.

regenboog aan de voorkant

Deze regenboog was dubbel en helemaal rond. 4 potten met goud dus.

laatste herfstkleuren

De laatste herfst kleuren. vlak voor de storm was er nog behoorlijk veel blad aan de bomen. Nu is het er ongeveer wel van af. goed voor de composthoop en het overwinteren van de egeltjes, kikkers, padden en hagedissen.

De zomer voorbij

Herfstige miezelregen houdt de lucht en tuin vochtig. De temperatuur is nog aangenaam, maar buiten is alles nat. Verschillende vogels denken dat het lente is en fluiten er lustig op los, of denken de somberheid weg te kunnen blazen met een vrolijk riedeltje. Dat laatste klopt wel. Mezen, Roodborsten, Spechten en winterkoninkje maken geluid en zo hun aanwezigheid kenbaar. Moeder Egel knaagt een brokje van de kat en moedigt haar jonkies aan het zelfde te doen. Een kleintje heeft het niet overleefd en rust nu naast de takkenwal, achter in de tuin. Zo’n mooi diertje gooi je niet in de afval container, maar geef je een laatste mooi plekje. Een aantal andere jonkies laten zich af en toe nog zien en happen ook brokjes weg.

Moeder Egel aan de brokjes

De zomer is vreemd geweest. Op rare momenten bloeide bloemen wel of niet, zoals het de bloemen zelf het beste uitkwam leek het wel. De hele zomer hebben de Helleborussen gebloeid. De plant met kleine paarse bloemetjes die normaal in Juni bloeit, doet dan nu pas sinds eind September en staat er nu nog mooi bij. De forsythia heeft haar eerste bloem al weer gehad en de sierappel heeft 5 bloemen. normaal bloeit die in maart / april.

Nu zijn de bladeren sterk aan het verkleuren. De tuin lijkt er een beetje rommelig door. Kleurtjes door elkaar, niet zo bedoeld, maar toch passend.

Herfst in de tuin

In deze tijd van het jaar blijven we kijken naar alle onverwachte en verwachte bloemen en planten. Verschillende Rozen bloeien nog, waaronder de “toverroos”. Deze hebben we zo genoemd omdat hij lichtgeel begint te bloeien en daarna via oranje naar roze verkleurt. Ook mevr. v.d. Engh (genoemd naar de geefster) heeft nog felle gele bloemen.

De Cyclamen in het bos laten het afweten. Vorig jaar geplant, dit jaar niet terug gekomen. De witte cyclamen onder de Boeren Jasmijn doen het wel erg goed. Het zijn er veel meer dan vorige keer.

Witte Cyclaam

Binnenkort de tuin “winterklaar” maken. Dat betekend hier dat er wel iets wordt gesnoeid, maar zeker niet teveel. De kaardenbollen blijven staan voor de Puttertjes en de bladeren blijven liggen voor al de insecten en padden die overwinteren in de tuin. De takkenwal is voor de Egels, salamanders en vogels.

 

GENIETEN met veel hoofdletters

De tuin is op z’n mooist. de bloesenbomen bloeien zeer uitbundig, met veel laawaai en veel voorjaarsbloemen zoals vergeet me niet en judaspenning dragen hun steentje bij aan het lawaaischema. Breed genieten dus.

zóóóó mooi

Natuurlijk is het kruidenterras ook weer aangeveegd en ingericht. Ik kan het alleen niet laten om weer nieuwe en andere kruiden te kopen. Tot dit jaar kocht ik in het voorjaar op de tuinbeurs in Zwolle en in de Zomer op de beurs bij Haarszuilen verschillende bijzondere kruiden bij een meneer uit België. Deze meneer staat hier niet meer. Gelukkig zijn de bijzondere kruiden gewoon bij het tuincentrum te koop.
Ik heb nu onder andere Citroen Verbena, Sereh, Aardbeienmunt, Chocolademunt en Honing Meloen Salie. Ik weet niet goed waar ik deze kruiden voor kan gbruiken, dus alle ideeën zijn welkom.

minstens 28 veschillende kruiden

Op het terras staat ook een bijzondere plant in pot die ik vorig jaar van neef en nicht uit Zwolle heb gekregen. Op het kaartje dat erbij zat staat de naam “Plantus heelmooius prikkelus”. Volgens mij herken ik de plant wel en heb ik het idee dat de echte naam anders is. Wie het weet, mag het zeggen.

Toch lijkt deze plant heel erg op een andere waar ik de naam even niet van weet

De Fuchsia’s zijn ook weer uit de winterstalling. Bijna allemaal hebben ze al weer blaadjes. Een paar nog niet. Afwachten of die het nog gaan doen. Anders moeten we weer naar de kwekerij Zeelenberg in Rijswijk waar ze ongeveer 700 verschillende soorten verkopen. Niet echt een straf om daar heen te gaan. De stekken zijn niet duur en de mensen daar zijn erg vriendelijk.

 

 

genieten van de tuin

Het lijkt wel zomer. Zo aangenaam is de temperatuur. Eindelijk gaan alle planten weer wakker worden en kunnen we er weer volop van genieten.
Narcissen vind ik erg mooi. Daarom verschijnen er steeds meer soorten in de tuin. Hele witte met gerafelde rand, dubbele gele, oranje trompet met gele blaadjes, oranje trompet met witte blaadjes, grote, kleine enzovoort. Hoe meer, hoe beter.

eindelijk lente

Zo vroeg in het voorjaar is er nog niet heel veel te zien. De sneeuwklokjes en toverhazelaar zijn uitgebloeid. het prille groen komt voorzichtig boven. Het is nu tijd om al de oude plantenresten af te knippen en weg te halen. Niet te lang mee wachten, anders knip je de jonge scheuten mee.
Een mooie combinatie in de voorjaarstuin zijn altijd de blauwe druifjes met mini narcisjes, helemaal te Lente!

Het is nu ook de tijd om zo veel mogelijk onkruid weg te halen. De borders met vaste planten en eenjarigen zijn nog redelijk leeg en het onkruid is nu makkelijk te herkennen en te verwijderen. Ook iets te voortvarend zaailingen kunnen nu weggehaald worden. Springbalsemien is een mooie plant waar veel Hommels op af komen en dus een waardevolle plant voor een natuurlijke tuin. Helaas iets te enthousiast in het zorgen voor nakomelingen. Als je elke dag 100 zaailingen weghaalt, ben je binnen een paar weken van de overtollige planten af. Op dit moment is al goed te herkennen of de planten witte of roze bloemen krijgen. Goed bedenken dus welke zaailingen je waar wilt laten staan.

hoeveel Springbalsemien kan een tuin hebben

De kievitsbloemen staan al in knop. De Ribes bloeit, de fuchsia’s krijgen weer blaadjes en de vogels fluiten, Lente.

Hoezo lente?

Na de vrolijke ervaring met de vogeltelling, ben ik helemaal klaar voor de lente. Er bloeit van alles in de tuin. Longkruid, toverhazelaar, winterakoniet, mini iris enzovoort. Het wordt hoog tijd om de tuin lente klaar te maken. De honderden sneeuwklokjes verschuilen zich achter en onder oude planten die ik in de herfst en winter ter bescherming laat zitten. Ik heb nog wat bollen die de grond nog in moeten en verder kan het grote ruimen beginnen. Dacht ik. Niet dus. Winter dus. De vorst en de sneeuw lachen de tuinier in mij uit. Vogels laten zich nu wel massaal zien en willen maar twee dingen; voedsel en de opgekomen plantjes zo snel mogelijk plat trappen.

hoezo lente

Half februari is de sneeuw weg en is de eerste tuinbeurs van het jaar in Zwolle weer bezocht. Elk jaar is de beurs weer kleiner en minder lang open. Dit jaar op vrijdag pas om 14.00 uur open. Toch weer een aantal planten en andere nutteloze spullen aangeschaft. Het blijft leuk. Eind Februari inkopen gedaan bij Vreeke’s zaden in Dordrecht. Gevaarlijk voor de portemonnee. Weer veel leuke zaden aangeschaft. Kattesnor in verschillende kleuren en meelsalie. Verder voor de moestuin blauwe suikermais en witte courgette Zodra hier iets over te melden valt houd ik u allen op de hoogte.

een heggenmus in voederhut

Inmiddels is de lente nu echt aangebroken. Sneeuwklokken, krokussen, winterakonieten  en vele andere bollen laten zich zien. De oude afgestorven takjes en bladeren zijn voor een groot deel weg. De poes stampt weer lustig alle opkomende plantjes de grond in onder het motto “wat help ik weer goed mee” Vogels piepen oorverdovend en de eerste spinnen laten zich ook weer zien.

Vogeltelling

Gisteren voor het eerst meegedaan aan de nationale tuinvogel telling. Om 12.00 uur was ik er helemaal klaar voor. Verrekijker in de aanslag, opschrijfboekje op schoot en glaasje water binnen handbereik. De eierwekker op 30 minuten gezet en beginnen maar. Van te voren heb ik de op de website van de vogelbescherming alle aanwijzingen goed gelezen, dus de voorbereiding was goed.
Op het moment dat ik bij de eierwekker op ‘start’ drukte, zag ik in mijn ooghoek een onbekende vogel wegvliegen. Dat was dus voorlopig de laatste. Van te voren waren nieuwe pindanetten opgehangen en de rest van het vogelvoer bijgevuld. Geen vogels dus. Niet één. Met de verrekijker niet, in de bomen niet, in de struiken niet. Geen dus.

Vogelvoederhuisje zonder vogels

Na 10 minuten ben ik maar een nieuw glaasje water gaan halen. Nog geen vogels. Vanuit het bovenraam gaan kijken. Geen vogels. Met de verrekijker alle bomen en struiken bekeken. Geen vogels. Na 20 minuten heb ik de moed opgegeven en bedacht dat ik volgend jaar misschien meer succes zou hebben.

Om 14.00 uur zaten er weer vogels in de tuin. Ik heb de eierwekker weer op 30 minuten gezet en ben gaan tellen. De opbrengst was als volgt:

2 pimpelmezen, 2 koolmezen, 8 kauwen, 1 heggenmus, 2 duiven, 2 merels en 1 ekster.

Dat was de hele opbrengst van de telling in de tuin waarin normaal veel meer verschillende soorten te zien zijn.

Vanmorgen maakten de vogels het wel weer héél erg bont. Het roodborstje liet zich zien, 2 Halsbandparkieten kwamen even buurten de tortelduiven koerden er lustig op los en ook het spechtje kwam even langs. Helemaal dol werd ik van de puttertjes die zich ineens lieten zien, 4 totaal

puttertjes, de dag na de nationale tuinvogeltelling

Speciaal voor deze puttertjes hebben we elk jaar een aantal kaardebollen staan. De puttertjes zijn in de winter dol op de zaden hiervan.

kaardenbollen zonder vogels op de nationale tuinvogel telling dag.

Volgend jaar beter.

 

Het nieuwe tuinjaar

bloeiend en ruikend

Iedereen natuurlijk een vrolijk en groen tuinjaar toegewenst met veel mooie planten en smakelijke oogst.
Op teletekst las ik dat 1 januari 2012 de warmste was sinds de temperaturen worden bijgehouden. Bij de moestuin bloeien de sneeuwklokjes al en ik heb ergens ook al de eerste bloeiende narcissen gezien. In mijn tuin bloeit het roosje op stam nog en bloeit de ossetong (een soort vergeetmeniet achtig bloemetje) al. Verder bloeien de helleborussen, winterjasmijn en sneeuwbal.

De tuin op 1 januari 2012

 
Voor de moestuin zijn de zaden weer via de tuinvereniging besteld. Dit scheelt weer een paar Euro en de tuinvereniging houdt er ook iets aan over. Dit jaar gaan we Texlaaardappelen proberen. De Lekkerlanders van afgelopen jaar waren voor de oogst al verrot door het natte weer,
Verder gaan we natuurlijk weer van alles verbouwen. Tomaten, komkommer, uien, mais enzovoorts. Over een paar weekjes ook nog even naar Vreeke’s zaden in Dordrecht. Daar hebben ze veel bijzondere groentenzaad. Ik laat weten wat we dit jaar gaan proberen.
 
Eind Januari kunnen er een aantal zaden binnenshuis al voorgezaaid worden. Afrikaantjes, Petunia’s en Salvia’s kunnen al voorgezaaid worden. Dit geldt ook voor de peultjes. 
 
Als iemand nog tips heeft voor deze tijd van het jaar, geef die dan even door.
 
 

De Moestuin

Omdat er in de siertuin op dit moment niet zo heel veel gebeurt, nu een stuk over de moestuin. Sinds 2001 hebben we een moestuin op een volkstuincomplex waar we veel lekkere groenten verbouwen en oogsten.

De moestuin begint langzaam aan klaar te zijn voor de winter. Al de groenten en het fruit zijn geoogst op wat prei, snijbiet en andijvie na. We hebben zo veel mogelijk al het onkruid verwijderd. De oogst was dit jaar niet onverdeeld goed. De aardappelen en bonen hebben veel last van het water gehad. Het grootste deel van de aardappelen is verrot. De tuinbonen hebben het prima gedaan, maar die waren al van het land voor het grote water er aan kwam. De rest van de bonen gingen dood voor er iets te oogsten viel. Het mais en de courgettes hebben het prima gedaan.
Het onkruid heeft heel de zomer feest gevierd. Na uren schoffelen stopte de onkruidplantjes hun worteltjes weer in de grond en gingen gewoon door met groeien of er niets aan de hand was. Nu is het land redelijk schoon en kan het zo de winter in

 

Nu de planten, wilde bomen en stuiken weg zijn, is goed te zien dat het hekwerk aan een opknapbeurtje toe is. De tuinpalen zijn weggerot en het hekwerk houdt geen konijn meer tegen. Nu zitten er niet veel konijnen meer sinds de Buizerds het konijnensnackgehalte van de moestuin ontdekt hebben.

De vogelverschrikker doet haar best om alle vogels weg te jagen, zonder veel resultaat. gelukkig blijven de Roodborstjes en Meesjes komen. Dit zijn prima insecteneters die de planten redelijk insectenvrij houden.

De kas is ook weer opgeruimd en netjes. De rekken voor de zaaibakken staan er schoon bij. Van aluminium hoekprofielen hebben we rekken gemaakt waar precies de zaaikasjes, die je bij het tuincentrum koopt, inpassen.

Tijdens het opruimen werd de woelmuis, die in de kas overwinterd, even wakker en na een vernietigende blik, groef hij weer een nieuw gangetje om zijn slaap voort te zetten. Daar rekenen we volgend jaar wel mee af (of niet, softies die we zijn)

Volgend jaar weer tomaten, komkommer, aubergine, paprika in de kas. Niet veel goedkoper maar wel veel lekkerder.