Archive for september, 2016

Tuin herfst klaar maken

Wat een raar tuinjaar. In het voorjaar een late lente, dan even warm en in mei een hele koude periode. Dan een redelijke kwakkelzomer met héél veel slakken, en dan ineens, onverwacht een hele mooie hete nazomer. Vandaag, 25 september, is het weer een prachtige dag. Toch merk je wel dat de herfst er aan zit te komen. De felle kleuren zijn verdwenen en alles begint de roestige rode, bruine en gele kleuren van de herfst te krijgen. Het is vandaag een mooie dag om de uitgebloeide éénjarigen en dode blaadjes te verwijderen.

herfst tuin

herfst tuin

’s Morgens is de tuin nevelig, vochtig en verstild. Vogeltjes houden hun snaveltjes, en de poes zit alles op haar gemak te overzien. Maar zeker met dit mooie weer neem ik geen genoegen met nu al herfst en probeer de zomer nog een beetje terug te halen met hier en daar bloeiende planten in potten te plaatsen.

mooie lelies

mooie lelies

In dit groepje staan 2 potten met lelies. Die komen van tuincentrum Hofwijck. Dit tuincentrum is niet groot, maar heeft elke week weer nieuwe planten. Vaak planten die je in de grote centra niet kunt krijgen. De prijzen zijn vaak nog lager dan bij de grote tuincentra en de mensen die er werken zijn altijd erg vriendelijk. Echt een tuincentrum waar je van te voren moet bedenken dat je dit keer écht niet te veel planten gaat kopen, maar eigenlijk al weet dat je dit ook deze keer weer niet gaat lukken.

Dit jaar ben ik begonnen met in het achterste deel van de tuin de “schaduw, bosborder” aan te pakken. De hortensia “Annabel” goed gesnoeid in het voorjaar. Nu is het een redelijk compacte struik met mooie grote bloemen. Verder planten die het niet goed doen, gewoon weggehaald. Ik ben nu op zoek naar bosplanten die tegen droge schaduw kunnen.

ingang naar het bos

ingang naar het bos

Het is de bedoeling dat er een snipperpad komt van de zithoek, langs de border richting de composthoop en vandaar doorlopend, langs de takkenwal, naar het lange tuinpad. En dan langs het snipperpad veel bosplanten. Mooie uitdaging voor komende maanden. Voldoende planten vinden die het daar goed doen.