Archive for maart, 2012

genieten van de tuin

Het lijkt wel zomer. Zo aangenaam is de temperatuur. Eindelijk gaan alle planten weer wakker worden en kunnen we er weer volop van genieten.
Narcissen vind ik erg mooi. Daarom verschijnen er steeds meer soorten in de tuin. Hele witte met gerafelde rand, dubbele gele, oranje trompet met gele blaadjes, oranje trompet met witte blaadjes, grote, kleine enzovoort. Hoe meer, hoe beter.

eindelijk lente

Zo vroeg in het voorjaar is er nog niet heel veel te zien. De sneeuwklokjes en toverhazelaar zijn uitgebloeid. het prille groen komt voorzichtig boven. Het is nu tijd om al de oude plantenresten af te knippen en weg te halen. Niet te lang mee wachten, anders knip je de jonge scheuten mee.
Een mooie combinatie in de voorjaarstuin zijn altijd de blauwe druifjes met mini narcisjes, helemaal te Lente!

Het is nu ook de tijd om zo veel mogelijk onkruid weg te halen. De borders met vaste planten en eenjarigen zijn nog redelijk leeg en het onkruid is nu makkelijk te herkennen en te verwijderen. Ook iets te voortvarend zaailingen kunnen nu weggehaald worden. Springbalsemien is een mooie plant waar veel Hommels op af komen en dus een waardevolle plant voor een natuurlijke tuin. Helaas iets te enthousiast in het zorgen voor nakomelingen. Als je elke dag 100 zaailingen weghaalt, ben je binnen een paar weken van de overtollige planten af. Op dit moment is al goed te herkennen of de planten witte of roze bloemen krijgen. Goed bedenken dus welke zaailingen je waar wilt laten staan.

hoeveel Springbalsemien kan een tuin hebben

De kievitsbloemen staan al in knop. De Ribes bloeit, de fuchsia’s krijgen weer blaadjes en de vogels fluiten, Lente.

Hoezo lente?

Na de vrolijke ervaring met de vogeltelling, ben ik helemaal klaar voor de lente. Er bloeit van alles in de tuin. Longkruid, toverhazelaar, winterakoniet, mini iris enzovoort. Het wordt hoog tijd om de tuin lente klaar te maken. De honderden sneeuwklokjes verschuilen zich achter en onder oude planten die ik in de herfst en winter ter bescherming laat zitten. Ik heb nog wat bollen die de grond nog in moeten en verder kan het grote ruimen beginnen. Dacht ik. Niet dus. Winter dus. De vorst en de sneeuw lachen de tuinier in mij uit. Vogels laten zich nu wel massaal zien en willen maar twee dingen; voedsel en de opgekomen plantjes zo snel mogelijk plat trappen.

hoezo lente

Half februari is de sneeuw weg en is de eerste tuinbeurs van het jaar in Zwolle weer bezocht. Elk jaar is de beurs weer kleiner en minder lang open. Dit jaar op vrijdag pas om 14.00 uur open. Toch weer een aantal planten en andere nutteloze spullen aangeschaft. Het blijft leuk. Eind Februari inkopen gedaan bij Vreeke’s zaden in Dordrecht. Gevaarlijk voor de portemonnee. Weer veel leuke zaden aangeschaft. Kattesnor in verschillende kleuren en meelsalie. Verder voor de moestuin blauwe suikermais en witte courgette Zodra hier iets over te melden valt houd ik u allen op de hoogte.

een heggenmus in voederhut

Inmiddels is de lente nu echt aangebroken. Sneeuwklokken, krokussen, winterakonieten  en vele andere bollen laten zich zien. De oude afgestorven takjes en bladeren zijn voor een groot deel weg. De poes stampt weer lustig alle opkomende plantjes de grond in onder het motto “wat help ik weer goed mee” Vogels piepen oorverdovend en de eerste spinnen laten zich ook weer zien.