Archive for januari, 2012

Vogeltelling

Gisteren voor het eerst meegedaan aan de nationale tuinvogel telling. Om 12.00 uur was ik er helemaal klaar voor. Verrekijker in de aanslag, opschrijfboekje op schoot en glaasje water binnen handbereik. De eierwekker op 30 minuten gezet en beginnen maar. Van te voren heb ik de op de website van de vogelbescherming alle aanwijzingen goed gelezen, dus de voorbereiding was goed.
Op het moment dat ik bij de eierwekker op ‘start’ drukte, zag ik in mijn ooghoek een onbekende vogel wegvliegen. Dat was dus voorlopig de laatste. Van te voren waren nieuwe pindanetten opgehangen en de rest van het vogelvoer bijgevuld. Geen vogels dus. Niet één. Met de verrekijker niet, in de bomen niet, in de struiken niet. Geen dus.

Vogelvoederhuisje zonder vogels

Na 10 minuten ben ik maar een nieuw glaasje water gaan halen. Nog geen vogels. Vanuit het bovenraam gaan kijken. Geen vogels. Met de verrekijker alle bomen en struiken bekeken. Geen vogels. Na 20 minuten heb ik de moed opgegeven en bedacht dat ik volgend jaar misschien meer succes zou hebben.

Om 14.00 uur zaten er weer vogels in de tuin. Ik heb de eierwekker weer op 30 minuten gezet en ben gaan tellen. De opbrengst was als volgt:

2 pimpelmezen, 2 koolmezen, 8 kauwen, 1 heggenmus, 2 duiven, 2 merels en 1 ekster.

Dat was de hele opbrengst van de telling in de tuin waarin normaal veel meer verschillende soorten te zien zijn.

Vanmorgen maakten de vogels het wel weer héél erg bont. Het roodborstje liet zich zien, 2 Halsbandparkieten kwamen even buurten de tortelduiven koerden er lustig op los en ook het spechtje kwam even langs. Helemaal dol werd ik van de puttertjes die zich ineens lieten zien, 4 totaal

puttertjes, de dag na de nationale tuinvogeltelling

Speciaal voor deze puttertjes hebben we elk jaar een aantal kaardebollen staan. De puttertjes zijn in de winter dol op de zaden hiervan.

kaardenbollen zonder vogels op de nationale tuinvogel telling dag.

Volgend jaar beter.

 

Het nieuwe tuinjaar

bloeiend en ruikend

Iedereen natuurlijk een vrolijk en groen tuinjaar toegewenst met veel mooie planten en smakelijke oogst.
Op teletekst las ik dat 1 januari 2012 de warmste was sinds de temperaturen worden bijgehouden. Bij de moestuin bloeien de sneeuwklokjes al en ik heb ergens ook al de eerste bloeiende narcissen gezien. In mijn tuin bloeit het roosje op stam nog en bloeit de ossetong (een soort vergeetmeniet achtig bloemetje) al. Verder bloeien de helleborussen, winterjasmijn en sneeuwbal.

De tuin op 1 januari 2012

 
Voor de moestuin zijn de zaden weer via de tuinvereniging besteld. Dit scheelt weer een paar Euro en de tuinvereniging houdt er ook iets aan over. Dit jaar gaan we Texlaaardappelen proberen. De Lekkerlanders van afgelopen jaar waren voor de oogst al verrot door het natte weer,
Verder gaan we natuurlijk weer van alles verbouwen. Tomaten, komkommer, uien, mais enzovoorts. Over een paar weekjes ook nog even naar Vreeke’s zaden in Dordrecht. Daar hebben ze veel bijzondere groentenzaad. Ik laat weten wat we dit jaar gaan proberen.
 
Eind Januari kunnen er een aantal zaden binnenshuis al voorgezaaid worden. Afrikaantjes, Petunia’s en Salvia’s kunnen al voorgezaaid worden. Dit geldt ook voor de peultjes. 
 
Als iemand nog tips heeft voor deze tijd van het jaar, geef die dan even door.