Archive for juni, 2017

Rozentijd

Half juni bloeien de rozen uitbundig. Een aantal wacht op de tweede bloei. We hebben ze in vele soorten en maten. Hele grote bloemen, hele kleine, roze, geel oranje rood en gestreept. Geurend en niet geurend. Sommige rozen ruiken naar ouderwetse rozen. Van anderen kun je de geur omschrijven zoals je bij wijn doet; fruitig, jong, fris met een vleugje vanille en framboos…..

Rosa Ramona

Deze roos is er een waarvan de geur bijna niet te benoemen is. Maar hij (of zij?) ruikt erg lekker.

Rhapsody in blue is een floribunda roos die pastel paars/blauwe bloemen geeft. Het is een klimmer. Op dit moment heeft hij geen bloemen, maar de eerste knoppen zitten er al weer in.

Een van de rozenstruiken komt uit de tuin van mijn zus. Hij moest daar weg. Is uitgegraven, meegenomen, beetje vergeten en pas na een tijdje in de grond gezet. Een oude, stevige, degelijke roos met mooie grote roze bloemen. Een overlever. Doet het prachtig hier.

Rosa Rachel Louise Moran

Rachel heeft het wat moeilijker. De struik blijft klein, nu één bloem, bevattelijk voor ziekte en is echt een plant die vertroeteld moet worden. Maar de bloem is zo mooi dat het extra werk loont.

Rosa Cloude Monet

Dit is de nieuwste aanwinst. Vorige week gekocht op de plantenmarkt in Noordwijk. Daar is één keer per jaar een open tuinen weekend waarin je particuliere tuinen kunt bezoeken. Op de plantenmarkt staan verschillende kwekers met planten waar ik veel te hebberig van word. Dit keer heb ik me in weten te houden. Één roos. en dat ik Cloude. In het echt is hij (of zij?) nog mooier getekend. Met dit warme weer krijgt hij (of zij?) extra water. Dat is trouwens goed voor alle rozen. Die lusten wel een slokje.

geen idee

Deze roos verdient hier ook een ere plaatsje. Hij stond hier al toen we hier kwamen wonen. Geen idee welke roos het is. Prachtige bloemtrossen. Goede klimmer. De eerste die bloeit en de laatste die nog een bloem geeft in de herfst. Echt waar voor je geld.

Verder wil ik ook “Rosa Frisia” even noemen. Op dit moment ook niet in de bloei, maar als hij bloeit, zijn dat prachtige, licht gele bloemen die zalig ruiken. Fris, fruitig, enzovoort…

De laatste roos die in ieder geval genoemd moet worden is “New Dawn” een klimroos die zalig geurt en prachtige, heel licht roze bloemen geeft in een grote overdaad. Eigenlijk een “moetje” voor elke tuin.