Archive for januari, 2016

Eind januari toefjes lente

Vandaag op 31 januari doet de tuin haar best om weer mooi te worden. Veel aankondigingen van naderende lente en, na nog weer een tijdje, de zomer.
In mijn tuin staan veel “gewone” planten, maar wat zijn ze zo vroeg in het jaar welkom. De eerste krokus lokt al veel oh, heb je deze al gezien? uit.

IMG_1239

Verder staan er heel veel sneeuwklokken in de tuin. De eerste puntjes veroorzaken al een huppeltje en zodra de eerste toefjes bloeien organiseren we rondleidingen door de tuin. Alsof nog nooit iemand een bloeiende sneeuwklok heeft gezien.

IMG_1240

Verder zijn er in de tuin ook veel zogenaamde “groenblijvers” dat zijn de planten die hun bladeren ’s winters niet verliezen. De wolfsmelk familie heeft veel soorten die tegen een paar graden vorst kunnen en in de winter dus mooi blijven.

IMG_1242

Hij valt wat weg tegen de achtergrond, natuurlijk in het echt veel mooier, maar toch… de moeite waard om te laten zien. Als je de naam wilt weten, stuur dan even een berichtje, dan zoek ik hem op.

Planten als de wolfsmelk en andere groenblijvers komen mooier uit in een opgeruimde border. Maar juist de rommelige border is weer heel erg goed voor allerlei leven in de tuin. De lieveheersbeestjes, luizenbestrijder nummer 1 met stip, overwintert er. Verder slapen de padden (goed tegen slakken) en egels (goed tegen slakken) er graag. Ook slakken overwinteren graag in de rommelige border. Dit jaar hebben die erg veel pech. De merels zijn flink te keer gegaan. Als je over het pad loopt, knispert het van de lege slakkenhuizen. Die slakken maken de lente dus niet meer mee.

 

Nieuw tuinjaar 2016.

Door de zachte winter en de vele tekenen van naderende lente gaan mijn groene vingers weer jeuken. Dit jaar wil ik een paar plekken in de tuin aanpakken waar ik nog niet tevreden over ben. Afgelopen jaar heb ik al de kippenborder (vernoemd naar het kippenhok dat hier ooit stond) aangepakt. Alle vage, niet uit de verf komende en woekerende planten er uit gehaald en opnieuw ingericht. Deze border komt vooral in de winter en lente tot zijn recht door de vele Helleborussen die er in staan.

Kippenborder

Kippenborder

 

dubbele Helleborus

Dubbele Helleborus

Helleborussen zijn er tegenwoordig in vele soorten en kleuren. Ze bloeien (meestal) in de winter. Behalve natuurlijk hier. Deze Helleborus heb ik twee keer. De ene bloeit netjes van december tot februari, de ander bloeit ergens in Juli / augustus.

In deze border staan verder een heleboel lente bollen zoals sneeuwklokjes en narcissen. Verder staan er grassen en zomer tot herfst bloeiende vaste planten in. Komend jaar ga ik de open plekken invullen met éénjarigen. Deze border ligt voor een groot deel in de schaduw, maar krijgt ook een beetje zon. Verder is de grond vrij arm en zanderig. Tips en ideeën zijn welkom.

Een volgende plek die echt aangepakt gaat worden is de schaduw borden. Deze border krijgt nauwelijks zon. Er staan een aantal mooie planten in zoals de klim hortensia en een aantal varens. Verder veel woekerende bodembedekkers en planten die niet op hun plek willen blijven zoals de schoenlappersplant. Ook voor deze border zijn alle tips welkom

De schaduwborder

De schaduwborder

Op dit moment een weinig inspirerende plek. Wel zitter en een paar “paddenpotten” in. Dit zijn terracotta potten die ondersteboven in de border geplaatst worden en waar padden in overwinteren.