Archive for november, 2011

Mistige herfstdag

Vandaag is de mist nog niet weggeweest. De tuin ligt er geheimzinnig bij.

mistige herfsttuin


Blaadjes en beestjes ritselen zachtjes. Vogeltjes vliegen af en aan naar het voer dat al weer voor ze klaar staat en hangt. Twee Halsbandparkieten roven het pindanetje leeg. Hier en daar staat nog een plant najaarskleuren te veroorzaken. Het siergras onder de sierappel staat er mooi goudgeel en is een mooie aandachttrekker.

siergras geeft de laatste kleuren af


De tuin is winterklaar. Dat wil zeggen dat alle kwetsbare potplanten in de kelder staan. Alle 60 fuchsia’s hebben er ook een plekje gekregen. Het terras staat er wat leeg bij. Gelukkig zijn er nog wat potten met winterharde planten die nu wat kleur verzorgen.
kleur in de wintertuin

De Dahlia’s zijn opgegraven en in de kelder opgeslagen. In het bos zijn bosanemoon knolletjes gepoot. Alle afgestorven planten blijven zo veel mogelijk staan. Hierin kunnen insecten overwinteren. Zo hebben we in het voorjaar weer genoeg lieveheersbeestjes om de luizen te bestrijden. Ook slakken overwinteren hierin. Deze zijn in het voorjaar weer goed voor de Egels, Padden en Vogels met jongen. Hierdoor blijft de tuin een gebied waar van alles in gebeurt en nooit verveelt

Vreemde zaken deel 2

Na het vorige bericht over de Weense Krekel hebben we van een oplettende lezer het volgende bericht gekregen;
Wat een leuke website! Ik heb er vol aandacht naar gekeken. Er staat echter één biologisch foutje op. De getoonde krekel is geen Weense krekel, maar een Duitse krekel. Ik weet dat zeker, want hij is vanaf een lunchadres in Duitsland met mij meegereisd. Ik heb het ook nog even nagekeken in het bekende boek van Dr. S.P.R. Inkhaan, getiteld “Krekologie, de wereld van de knirpdieren”. Het onderscheid is vrij duidelijk te zien. De Weense, of Oostenrijkse krekel, heeft meestal een hoedje met een veer, terwijl de Duitse een wat dikkere buik heeft. Ook in het gezang is er wat verschil. De Weense krekel zing meer in driekwartsmaat, de Duitse daarentegen meer in marstempo. Ik hoop dat ik je hiermee toch een beetje geholpen heb om de diverse soorten uit elkaar te houden.
Vriendelijke groeten.
Dhr. C. L.

Noot van tuinenzusenzo: Het gegeven blijft dat je er vrolijk van wordt als je er langs loopt.