Eind januari toefjes lente

Vandaag op 31 januari doet de tuin haar best om weer mooi te worden. Veel aankondigingen van naderende lente en, na nog weer een tijdje, de zomer.
In mijn tuin staan veel “gewone” planten, maar wat zijn ze zo vroeg in het jaar welkom. De eerste krokus lokt al veel oh, heb je deze al gezien? uit.

IMG_1239

Verder staan er heel veel sneeuwklokken in de tuin. De eerste puntjes veroorzaken al een huppeltje en zodra de eerste toefjes bloeien organiseren we rondleidingen door de tuin. Alsof nog nooit iemand een bloeiende sneeuwklok heeft gezien.

IMG_1240

Verder zijn er in de tuin ook veel zogenaamde “groenblijvers” dat zijn de planten die hun bladeren ’s winters niet verliezen. De wolfsmelk familie heeft veel soorten die tegen een paar graden vorst kunnen en in de winter dus mooi blijven.

IMG_1242

Hij valt wat weg tegen de achtergrond, natuurlijk in het echt veel mooier, maar toch… de moeite waard om te laten zien. Als je de naam wilt weten, stuur dan even een berichtje, dan zoek ik hem op.

Planten als de wolfsmelk en andere groenblijvers komen mooier uit in een opgeruimde border. Maar juist de rommelige border is weer heel erg goed voor allerlei leven in de tuin. De lieveheersbeestjes, luizenbestrijder nummer 1 met stip, overwintert er. Verder slapen de padden (goed tegen slakken) en egels (goed tegen slakken) er graag. Ook slakken overwinteren graag in de rommelige border. Dit jaar hebben die erg veel pech. De merels zijn flink te keer gegaan. Als je over het pad loopt, knispert het van de lege slakkenhuizen. Die slakken maken de lente dus niet meer mee.

 

Leave a Reply