Archive for november, 2016

Lenteklaar

Tegenwoordig is het niet meer nodig op de tuin “winterklaar” te maken. Voor het overwinteren van allerlei nuttige tuindieren, mogen dode plantenstengels en bladeren blijven liggen. Zolang er niet echt strenge vorst word verwacht, hoeven veel planten ook niet afgedekt te worden. Dus zonder veel inspanning is de tuin vanzelf winterklaar.
Maar is er dan echt niets meer te doen in de tuin? Dus wel! “Lenteklaar” maken! De bollen moeten er in! Dat heb ik vandaag dus gedaan. Het was even droog en er scheen een lekker zonnetje. Nu zitten de tulpen en narcissen daar waar ze in de lente het mooist tot hun recht komen.

Tulpen in de pot

Tulpen in de pot.

Tulpen komen niet elk jaar even mooi terug. Ze hebben erg veel warmte nodig om mooi in bloei te komen. Als je tulpenbollen koopt zijn ze zo behandeld door de kweker dat ze mooie bloemen geven. Er bestaan ook tulpen die kunnen verwilderen. Die komen wel elk jaar terug. Als tulpen uitgebloeid zijn, moet je de bladeren rustig laten afsterven. Dan heb je iets meer kans op bloei volgend jaar. Maar dat hangt ook af van het soort grond dat je hebt en of de bollen niet te nat of te droog staan. Om dit gedoe niet meer te hebben, plant ik de bollen tegenwoordig in potten. Dit heb ik af gekeken van Carol Klein, die elke zondag ochtend op BBC2 laat zien hoe zij haar tuin zo prachtig krijgt, het hele jaar rond. Tulpen in potten dus. Zodra ze in bloei staan verhuizen de potten naar het terras. Als ze uitgebloeid zijn, verdwijnen ze weer uit het zicht. Dan kunnen de bladeren rustig afsterven zonder dat het opvalt.

Tijdens het rondje tuin van vandaag kwam ik weer van alles mooi tegen. Echt herfstig! Paddenstoelen bij de composthoop. Het worden er elk jaar meer. Ik heb geen idee wat voor soort het is.

img_1338

Nu alle fuchsia’s weer in de kelder staan is het terras een beetje leegjes. Daarom vul ik die leegte op met potten. Zijn de herfstasters uitgebloeid, gaan ze op de composthoop en vul ik het terras aan met andere gezellige herfstbloeiers.

winterhei en hebe

winterhei en hebe.

De lelies zijn inmiddels ook uitgebloeid en hebben plaatsgemaakt voor schijnhulst in pot en een leuk struikje waarvan de bladeren rood kleuren als het koud wordt.