Archive for oktober, 2011

Vreemde zaken

Nu het echt herfst begint te worden en de bladeren vallen, is er weer van alles te zien in de tuin dat eerst aan het oog onttrokken was. Gebouwen komen weer te voorschijn, maar ook allerlei vreemde wezens vallen nu op.
Zo ben ik er nu achter wie de slakken vangt.

slakkenvangende boomkabouter

Ook de Merels doen zich nog te goed aan beestjes. Deze beestjes liggen alleen niet meer voor het oprapen. Dus moeten de plantjes in potjes er aan geloven. Waar ik bij zit, verwijderd meneer Merel plantjes uit potten om de lekkere hapjes te snoepen.

Sinds deze zomer hebben we een Weense Krekel in de tuin. Het geluid van deze Krekel is erg zachtjes. Bijna niet te horen door al het omgevingslawaai. Een kenmerk van deze Krekel is dat je er altijd erg vrolijk van wordt.

Weense Krekel

De nieuwe bollen moeten nog de grond in. Dit jaar heb ik maar twee soorten Narcissen gekocht. Altijd leuk. Ik weet nog niet waar ik ze zal planten. Ik weet ook niet zo goed meer waar de anderen staan. Komend voorjaar ga ik er foto’s van maken en noteren waar nog narcissen bij kunnen. Dit is een aanrader.
Verder heb ik nog wat sieruien gekocht. Daar weet ik ook nog geen plek voor. Dat gaan we morgen wel weer uitdokteren.
Vandaag gaan we nog genieten van de prachtig mooie herfstkleuren. Het is weer adembenemend. Genieten met hoofdletters.

De Takkenwal

Eindelijk, na 8 jaar, zijn we toe aan het restaureren en opbouwen van de takkenwal. Door bouwwerkzaamheden van de bedrijven achter de tuin, was de takkenwal één chaos geworden. In de winter was het de overwinterplek van allerlei dieren en in het voorjaar de broedplaats van vogels en, hopelijk, egeltjes. Nu voor dat er weer van alles in gaat zitten omdat de winter er aankomt, is de wal opgebouwd en kan het bos ingericht gaan worden.
Dierenhotel
Het bos is het achterste deel van de tuin. Het is een stuk van ongeveer 4 bij 10 meter waar twee coniferen, twee (bijna) dode seringen en een aantal hazelnoot bomen staan. Er groeit niet veel onder de bomen. Er staat nog een Gelderse roos en hier en daar een klein klimop plantje. De klimop moet de takkenwal gaan begroeien.
Ook staat er nog een groepje (Tong?) varens. Deze mogen blijven staan en zullen we koesteren.

Op de tijdelijke composthoop zijn ook varens spontaan op gekomen. Ik heb geen idee wat voor soort varen dit is. Wie het weet mag het zeggen. Deze varen zal een andere plek in het bos krijgen.

Morgen gaan we verder met het bos beplanten. Ik heb bij tuincentrum Hofwijck in Voorburg een aantal schaduwplanten gekocht. Salomonszegel, Mansoor en Eikenvaren. Hofwijck is een klein tuincentrum waar ze voornamelijk planten verkopen. Altijd vriendelijke mensen en vaak bijzondere planten. Niet duur, maar wel goed. Ik kom er graag, maar ga altijd met meer planten weg dan de bedoeling was.

Oktober

Ik kan me niet herinneren dat we de oktobermaand zo mooi zijn begonnen. Stralend weer met in de ochtend mooie nevel in de tuin. oktoberochtend
Afgelopen week hebben we nog lekker een keer de BBQ aangedaan. Het fruitvliegje dat uit het glas rode wijn gered werd, liep telkens 4 stapjes voor het door z’n knietjes zakte en liep zelfs even opzij. Die zal de volgende dag wel een katertje gehad hebben.
Gisteren hebben we eindelijk de takkenwal achter in de tuin opnieuw ingericht. Dit karweitje stond al tijden op het programma, maar het kwam er niet van. Dit is de beste tijd. De nesten zijn leeg en de overwinteraars zijn nog wakker. Zodra het nu echt herfst en winter gaat worden, kunnen alle padden, muizen, hagedissen en egeltjes er fijn overwinteren.
De Siergember bloeit eindelijk. Dit is een late bloeier. Soms is hij zo laat dat de eerste nachtvorst de bloemen al bevriest. Dit jaar bloeit hij dus weer prachtig. Siergember

De hele week hebben we op het terras visite gehad van een enorme Hommel. De hele zomer zijn er erg veel soorten Hommels afgekomen op de springbalsemien, maar deze Hommel is erg groot. Hij nipt van de fuchsia’s en past er soms bijna niet in. Superhommel
Het weerbericht voor de rest van de week is niet zo best, dus vandaag nemen we het er nog even van.