Archive for augustus, 2014

de Moestuin aan het woord

Dit jaar is een prima jaar voor de moestuin. Kenners onder jullie weten het nu dus zeker. Geen echte moestuinder, want die klagen altijd. Dat hoort bij het vak. Daar studeer je op af. Als je niet in één zin 3 keer kunt klagen over het weer, de opbrengst en alle plagen die het tuinieren onmogelijk maakt, zak je als een baksteen.

Gezakt dus, maar wel met een prima opbrengst. De kas hangt nog vol met tomaten, aubergines en paprika’s. De nieuwe komkommers beginnen ook weer te groeien, en de diepvries zit al behoorlijk vol met tomatensoep.

tomaten en uien in de kas

Bijna niets is zo lekker als zelfgemaakte tomatensoep van eigen gekweekte tomaten. De tomaten zijn erg zoet. Tussen de tomatenplanten hebben we afrikaantjes en basilicum staan. Dit helpt tegen allerlei ongedierte en plagen en geeft de tomaten ook nog een extra lekker smaakje.

De uien zijn nog nooit zo groot geweest. Ze hangen in de kas te drogen. Met deze voorraad redden we het wel tot het voorjaar. Lekkere scherpe uien, dus grote huilbuien bij het snijden!

rode kool, oranje afrikanen

Voor de kolen is het ook een prima jaar. De bloemkool en spitskool zijn al op, en nu staan de rode kolen hun best te doen om groter te worden dan andere jaren. Tussen de rode kolen staan de oranje afrikaantjes. Deze komen trouwens uit Mexico, Altijd leuk zo’n weetje.

Om de kolen tegen witte vlieg, aaltjes, luizen en ander ongedierte te beschermen, zijn de afrikanen ingezet. Dit werkt beter dan de hele gifkast van de leverancier in bestrijdingsmiddelen. Het levert de industrie niets op, maar wel beter voor het milieu en het staat nog gezellig ook.

mais, bonen, snijbiet en nog veel meer

De aardappelen zijn al geoogst. Dit jaar weer “Lekkerlanders”  andere jaren werden ze nog wel eens snel bruin of hol van binnen. Dit jaar niets van dat al. Gewoon veel goede lekkere aardappelen die naar gebakjes smaken als je ze even kookt en daarna bakt. Meer hoef ik niet te eten ’s avonds. Alhoewel, verse Mais, zo van de plant het kookwater in, zo proef je het maar zelden. 15 minuten koken en eten met een beetje boter en zout, smullen.

Verder is dit verhaal een beetje saai. De snijbiet doet het goed en is lekker, gestoofd met een beetje knoflook of nootmuskaat, de tuin, snij en spercieboontjes zijn zalig, de vriezer zit er ook vol mee. We eten regelmatig verse aardbeien van eigen land toe.

Kortom, een echte tuinder zullen we niet worden, maar we eten er goed van

 

 

Onmisbare “Jeetje bijzonder zeg” planten

Sommige planten zijn bijzonder om wat ze doen en daarom, voor mij, onmisbaar in de tuin. Een van die planten is de “Teunisbloem” Deze plant heeft mooie felgele bloemen en ruikt lekker. Het bijzondere aan deze plant is dat de bloemen open gaan terwijl je er naar staat te kijken. ’s avonds gaan de bloemen open, blijven nog geen 24 uur bloeien en de volgende avond komen de nieuwe al weer uit. Mijn neefje Ian zijn reactie was “WAUW”

gaat open terwijl je er naar kijkt

Een andere onmisbare plant is de “Springbalsemien” leuk als de zaaddozen bijna rijp zijn en je tikt er tegen, dan springen de zaden alle kanten op. In de lente krijg je honderden zaailingen, maar die zijn vrij makkelijk te verwijderen. elke dag 100 en dat 2 weken lang, dan heb je de meeste wel gehad. Al vrij vroeg is aan de zaailing te zien welke kleur de bloemen krijgen. de groene stengels krijgen witte bloemen en de rode stengels krijgen roze bloemen. Deze plant is onmisbaar omdat hij heel veel Hommels en Bijen aantrekt. Als je rustig op een stoeltje er naar gaat kijken, zie je ze af en aan vliegen. Mooi te combineren met Hortensia.

Springbalsemien goede Bijen en Hommel plant

Goede Bijenplant

 

 

 

 

Wat gaat alles toch snel. Voor je er erg in hebt is de zomer al weer een eind aan de gang. De bloemen bloeien en de wildernis slaat genadeloos toe. De planten bedenken zelf hoe en waar ze willen groeien. Ik ben het daar niet altijd mee eens en probeer ze op andere gedachten te brengen.

oranje roos

Dit is de Rosa Clos Fleuri D’or. Ooit op de tuinmarkt in Noordwijk gekocht. Nu per ongeluk terug gevonden tussen alle woekerende andere mooie planten. Deze roos gaat in de herfst verhuizen naar de rozen border. We hebben veel mooie rozen, maar de bloemen zijn vaak niet te zien doordat ze nogal in de verdrukking komen te staan.

Er moet veel gebeuren in de tuin. Planten zijn uitgebloeid, worden slap of worden te groot. Sommige planten worden opgebonden zodat ze recht op blijven staan. De staken kunnen heel gevaarlijk zijn voor je ogen. Zeker als je ogen wat achteruit gaan als je de 40 voorbij bent, zie je de staken niet, of te laat. Gelukkig zijn er veel middelen om je ogen te beschermen. Dopjes op de staken, kleine bloempotjes of tuinkabouters. Die zijn dan eindelijk ook eens nuttig.

Dit zijn losse dopjes die je op de opbind staken kunt plaatsen.

In deze tijd van het jaar zijn de tuinkabouters drukker dan normaal. Ik weet niet waar dat aan ligt. Wie het weet mag het zeggen. Wij hebben helaas in onze tuin maatregelen moeten nemen.

rustgebied voor de kabouters

Ik hoop dat ze zich een beetje aan het toegewezen gebied houden en niet overal in de tuin gaan rusten. Dat doet de poes al. die heeft een grote voorkeur voor plekken die net geschoffeld zijn. Dat ligt lekker zacht. En graaft zo fijn. en dat de nieuwe plantjes dan op het tuinpad belanden is gewoon beroepsrisico, vindt de poes.