Archive for oktober, 2012

De zomer voorbij

Herfstige miezelregen houdt de lucht en tuin vochtig. De temperatuur is nog aangenaam, maar buiten is alles nat. Verschillende vogels denken dat het lente is en fluiten er lustig op los, of denken de somberheid weg te kunnen blazen met een vrolijk riedeltje. Dat laatste klopt wel. Mezen, Roodborsten, Spechten en winterkoninkje maken geluid en zo hun aanwezigheid kenbaar. Moeder Egel knaagt een brokje van de kat en moedigt haar jonkies aan het zelfde te doen. Een kleintje heeft het niet overleefd en rust nu naast de takkenwal, achter in de tuin. Zo’n mooi diertje gooi je niet in de afval container, maar geef je een laatste mooi plekje. Een aantal andere jonkies laten zich af en toe nog zien en happen ook brokjes weg.

Moeder Egel aan de brokjes

De zomer is vreemd geweest. Op rare momenten bloeide bloemen wel of niet, zoals het de bloemen zelf het beste uitkwam leek het wel. De hele zomer hebben de Helleborussen gebloeid. De plant met kleine paarse bloemetjes die normaal in Juni bloeit, doet dan nu pas sinds eind September en staat er nu nog mooi bij. De forsythia heeft haar eerste bloem al weer gehad en de sierappel heeft 5 bloemen. normaal bloeit die in maart / april.

Nu zijn de bladeren sterk aan het verkleuren. De tuin lijkt er een beetje rommelig door. Kleurtjes door elkaar, niet zo bedoeld, maar toch passend.

Herfst in de tuin

In deze tijd van het jaar blijven we kijken naar alle onverwachte en verwachte bloemen en planten. Verschillende Rozen bloeien nog, waaronder de “toverroos”. Deze hebben we zo genoemd omdat hij lichtgeel begint te bloeien en daarna via oranje naar roze verkleurt. Ook mevr. v.d. Engh (genoemd naar de geefster) heeft nog felle gele bloemen.

De Cyclamen in het bos laten het afweten. Vorig jaar geplant, dit jaar niet terug gekomen. De witte cyclamen onder de Boeren Jasmijn doen het wel erg goed. Het zijn er veel meer dan vorige keer.

Witte Cyclaam

Binnenkort de tuin “winterklaar” maken. Dat betekend hier dat er wel iets wordt gesnoeid, maar zeker niet teveel. De kaardenbollen blijven staan voor de Puttertjes en de bladeren blijven liggen voor al de insecten en padden die overwinteren in de tuin. De takkenwal is voor de Egels, salamanders en vogels.