Archive for september, 2011

Nazomer

Sinds de herfst weer op de kalender staat, is de zomer weer losgebroken. We genieten volop van het mooie weer en de fluitende vogels en hebben gisteravond weer een kampvuuravond rond de vuurkorf gehad. Het gras is nog erg nat en als je er over loopt hoor je het nog soppen. Dat komt door de kleigrond.
Hoewel het ‘s-avonds al wat kouder is, zit het terras nog prima. Voor het eten even los komen van het werk, na het eten nog lekker een bakje koffie en later op de avond bij kaarsjeslicht nog even kletsen.

Een van de betere terrassen uit de terrasjes top 10


Bomen en struiken zijn aan het verkleuren. De toverhazelaar is mooi rood. Afgelopen woensdag was ik in Arboretum Trompenburg in Rotterdam en zag ook daar dat de toverhazelaar verkleurd was. Bij ons is de herfst dus niet vroeger.

herfstkleur


Er bloeit nog veel kleur in de tuin. De mooiste planten op dit moment zijn, op de fuchsia’s na, de kattesnor. Zelf opgekweekt uit een zakje zaad. Volgend jaar wil ik er nog meer. Ze blijven steeds weer nieuwe bloemen geven. Ze worden wel lang en hebben daarom een steuntje nodig.
dwarrelsnor

er blijven nieuwe bloemen komen


De poes ‘Dwarrel’ die heeft besloten dat het eigenlijk háár tuin is, vindt deze naam een beetje raar en leent haar snor niet voor dit soort fratsen.
Ik ga nu weer lekker naar buiten, graskantjes knippen en ondertussen genieten van de mooie tuin en het mooie weer

rustige zondag.

Ha Elvira, leuk dat je nu ook op de Blog staat. De bloem op de foto is een Tricyrtis. In het Nederlands Paddenlelie of armeluis orchidee. Deze plant heeft een permanent vochtige plaats nodig en staat graag in de half schaduw. Dat hij er zo mooi bij staat, komt door de nattigheid van afgelopen maanden. Zo zie je maar weer, het is toch ergens goed voor.

Ik kan nog steeds niet op mijn grasveld lopen. Het is een soppende kleibaan.
Het is jammer dat de natuur geen kranten leest. Spinnen zijn niet mijn favorieten en ik ben dus blij met het bericht dat de spinnen dit jaar kleiner zijn dan andere jaren. Alleen de spinnen in onze tuin, denken daar dus duidelijk anders over. Ze zijn groter, dikker vetter en met meer dan andere jaren. Waar ze dit tegendraadse gedrag vandaan hebben weet ik niet.

groot en eng

Enge grote spin

Het kruidenterras staat er nog goed bij. Een deel van de kruiden staan onder een boom. Ondanks de vele regen staan ze toch vaak droog. Vooral de chocolade munt heeft hier last van. Gelukkig trekt die ook weer snel bij na een plensje water. Ik heb dit jaar voor het eerst de Citroen Verbena gestekt. Zo is die beter over te houden in de serre. kruiden terras
Op dit terras staan de bekende planten zoals Thijm, Oregano, en Bieslook. Maar er staan ook Meloen- en Ananas-salie en Chocolade munt.
Saskia

Zwolse tuin


Vandaag dan eindelijk de eerste blog vanuit Zwolle. Onze tuin staat er nog mooi bij, zelfs nadat het zo hard heeft geregend. De oudere hortensia’s blijven maar nieuwe bloemen geven (is dit jaar wel heel lang) en de nieuwe hortensia’s groeien goed zoals je kan zien. Ook kwamen we een heel leuk bloempje tegen dat we nog niet eerder hadden gezien. We hebben er een paar foto’s van gemaakt en hopen dan ook dat iemand kan vertellen wat het is en wanneer en hoe we er mee kunnen stekken etc. Van de week zal ik nog wat meer foto’s van de rest van de tuin maken.
Elvira

eindelijk weer een droge dag.

Alle insecten maken er gebruik van. Even geen regen. Veel bijen en hommels zoemen er lustig op los. De poes bekijkt het en denkt er het hare van. Niet eetbaar = niet interessant. Op dit moment zitten er weinig echte vogels in de tuin. Het winterkoninkje maakt kabaal voor 10, maar verder geen vogels. Alhoewel, er zitten veel stenen vogels in de borders. Ze dienen als oog beschermer op de opbind staken. Elk jaar op de tuinmarkt “Onder de Linden” in Noordwijk kopen we er een paar bij. Staat leuker dan de groene bolletjes die oorspronkelijk op de stangen zitten

vogeltje uit noordwijk

Vogeltje in de uitgebloeide wederik.

In het achterste deel van de tuin, het bosgebied, staat het zitje er nog uitnodigend bij. ’s avonds is dit de beste plek. Heel verstild hoor je de avond daar bijna vallen, af en toe onderbroken door het gemompel van de tuinkabouter.

avondterras

avondterras

Op de zonnewijzer is te zien of het al borreltijd is. De tuinkabouter is op weg naar de composthoop.
Nog een paar dagen droog, en we kunnen weer wat doen in de tuin

Herfstdag

Vandaag is het een herfstige dag. Het waait en regent. Regelmatig waaien er potten om. De klimroos New Dawn heeft op dit moment één bloem die dan wel weer prachtig bloeit. De Gelderse roos bloeit ook al weer. Dat is raar, want deze zou in de winter moeten bloeien, maar bloeit van September tot Mei. Ik vind het niet erg. Op zoek naar foto’s kwam ik deze foto van de tuin in de lente tegen.

lentetuin

veel vergeet me niet en bloesem

Gelukkig kunnen we wel droog in de tuin zitten. We hebben sinds dit voorjaar een prieel ontworpen door “spaceprof design” We zitten hier veel, zondag ochtend ontbijt, ’s avonds in slaap vallend en zeker als het een beetje regent.

prieel

mooie blauwe regen.


Komende week ga ik een plan maken voor de herinrichting van de blauwe border. Ik hoop de inrichting voor het eind van de maand klaar te hebben. Tips zijn altijd welkom.