De Moestuin

Omdat er in de siertuin op dit moment niet zo heel veel gebeurt, nu een stuk over de moestuin. Sinds 2001 hebben we een moestuin op een volkstuincomplex waar we veel lekkere groenten verbouwen en oogsten.

De moestuin begint langzaam aan klaar te zijn voor de winter. Al de groenten en het fruit zijn geoogst op wat prei, snijbiet en andijvie na. We hebben zo veel mogelijk al het onkruid verwijderd. De oogst was dit jaar niet onverdeeld goed. De aardappelen en bonen hebben veel last van het water gehad. Het grootste deel van de aardappelen is verrot. De tuinbonen hebben het prima gedaan, maar die waren al van het land voor het grote water er aan kwam. De rest van de bonen gingen dood voor er iets te oogsten viel. Het mais en de courgettes hebben het prima gedaan.
Het onkruid heeft heel de zomer feest gevierd. Na uren schoffelen stopte de onkruidplantjes hun worteltjes weer in de grond en gingen gewoon door met groeien of er niets aan de hand was. Nu is het land redelijk schoon en kan het zo de winter in

 

Nu de planten, wilde bomen en stuiken weg zijn, is goed te zien dat het hekwerk aan een opknapbeurtje toe is. De tuinpalen zijn weggerot en het hekwerk houdt geen konijn meer tegen. Nu zitten er niet veel konijnen meer sinds de Buizerds het konijnensnackgehalte van de moestuin ontdekt hebben.

De vogelverschrikker doet haar best om alle vogels weg te jagen, zonder veel resultaat. gelukkig blijven de Roodborstjes en Meesjes komen. Dit zijn prima insecteneters die de planten redelijk insectenvrij houden.

De kas is ook weer opgeruimd en netjes. De rekken voor de zaaibakken staan er schoon bij. Van aluminium hoekprofielen hebben we rekken gemaakt waar precies de zaaikasjes, die je bij het tuincentrum koopt, inpassen.

Tijdens het opruimen werd de woelmuis, die in de kas overwinterd, even wakker en na een vernietigende blik, groef hij weer een nieuw gangetje om zijn slaap voort te zetten. Daar rekenen we volgend jaar wel mee af (of niet, softies die we zijn)

Volgend jaar weer tomaten, komkommer, aubergine, paprika in de kas. Niet veel goedkoper maar wel veel lekkerder.

Leave a Reply