Tuin er niet in, en in de tuin

Om een of andere reden krijg ik allerlei rare berichten van mensen die rare dingen mailen. Allemaal in het Engels en sommige  onvriendelijk en andere onnet. Waarschijnlijk hebben die mensen geen tuin en hebben ze daardoor niets beters te doen dan mij lastig te vallen met rare mails. Allemaal naar de spam verplaatst en de contactpagina verwijderd. Ik hoop dat het nu ophoud.

Dat ik niet zo veel op deze pagina zet heeft te maken met dat ik wél een tuin heb. Een redelijk grote waarin een hoop moet gebeuren. Ik ben alvast maar begonnen met het winterklaar maken. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor je het weet is het weer kerst…. Tot die tijd is er heel veel te zien in de tuin. Hoewel en vrij fris is voor de tijd van het jaar, bloeit er veel.

schaduwborder

Onze tuin is redelijk groot en ligt op het zuiden. We hebben veel zon, maar ook hoge heggen als erf afscheiding en hoge bomen in het “bos” gedeelte. Daar is het wat zoeken naar planten die én leuk én goed zijn. In dit deel heb ik helleborus,  dovenetel, lievevrouwebedstro vergeet-mij-nietjes en wilde hyacint bij elkaar gezet. Door de verschillende bladvormen en bladkleuren wordt het interessant om naar te kijken en er bloeien zelfs bloemen.

Achter in de tuin is een soort bosachtig deel. 10 meter breed en ongeveer 4 meter diep. Hier staan wat grote coniferen, hazelnoot bomen en nog wat bomen waarvan ik geen idee heb wat het is. Tegen de schutting van de achterburen hebben we een takkenwal gemaakt. Mooie manier om van je takken af te komen en een prima schuil en broedplaats voor vogels en vissen. Om bij de takkenwal te komen is het wat kruipdoor- sluipdoor en verder is er niet zo veel te zien. Dat wil ik komend jaar veranderen. Een bospad aanleggen van houtsnippers en veel “droge schaduw” verdragende planten plaatsen.

takkenwal

Als iemand tips heeft over welke planten én leuk, én geschikt zijn, graag! Wel via facebook, want op dit moment kan je niet via deze blog reactie geven.

Omdat de grond van de tuin niet echt geschikt is voor tulpen, plant ik die tegenwoordig in grote potten. Zodra ze bloeien plaats ik de potten op het terras. Na de bloei gaan ze naar achter en komen er andere potten voor in de plaats. In de winter plaats ik potten met groenblijvers. Om mijn rug te sparen heb ik een steekwagentje aangeschaft bij de bouwmarkt voor weinig. Erg handig!

steekwagen

Tulpen in de pot

tulpen op het terras

 

Leave a Reply