Wat gaat de tijd toch snel

Wat een raar voorjaar. Een kwakkelwinter zonder veel kou. Alles begint uit te lopen, en daar is de nachtvorst. Hele droge periode in het voorjaar. Eindelijk gaat alles uitlopen. Hup, daar is de kou weer. De plantengroei staat weer stil. Als dan de lente eindelijk echt aanbreekt en de zomer komt om een hoekje kijken, gaat het lang en hard regenen. Veel planten overleven dat niet. Op de moestuin is de aardappeloogst mislukt, de bonen zijn verdronken en de kolen hebben door het koude natte voorjaar veel last van knolvoet. Is er dan echt helemaal niets goed in de tuin?

IMG_1269

Gelukkig is er heel veel goed in de tuin. We genieten volop van alle bloemen en planten die het wel doen. Van alle vogels die in de tuin broeden of hun jongen leren vliegen. Van de Merels die zo tam zijn dat ze op één meter afstand naar wormpjes aan het zoeken zijn.

Wat het dit jaar ook erg goed doet, zijn de slakken. De Kattensnorren, Zeeuws knoopje en Basilicum zijn enkele van de vele planten waarvan we tegen elkaar zeggen; “die hadden we toch ook in de tuin staan?”. Afgekloven sprietjes geven soms aan waar ze oorspronkelijk bedoeld waren. Nu hebben we ontdekt dat slakken veel van bier houden. Ook hebben we ontdekt dat ze daar niet zo goed tegen kunnen en dat ze niet kunnen zwemmen. Kortom, het slakkenbestand is met een paar honderd afgenomen en ze zijn vrolijk aan hun eind gekomen.

Leave a Reply