Langzaam roest de tuin de herfst in

De dagen worden weer korter. Sinds maandag ook weer wat kouder. De nazomer was tot nu toe prachtig. Hierdoor raakt de tuin ook een beetje van slag. De herfst anemoon en herfst stijlloos bloeien, maar het Maarts viooltje heeft bedacht dat september een prima maand is om bloemen te geven.

De bloesemboom gooit besjes naar ons. Meestal mis, maar een enkele keer raak. Teruggooien heeft geen zin, de boom gaat haar eigen gang.

De felle kleuren van de lente en de zomer maken plaats voor de roestige kleuren van de herfst. Rood, geel en groen verandert allemaal in bruin. 50 tinten bruin, minstens. En dan zijn er mensen die tuinen niet sexy vinden.

Hortensia en springbalsemien in herfstkleuren

Er is nog veel te beleven in de tuin. Veel spinnen verdwijnen in de hongerige magen van de vogels (vind ik niet erg). De wespen uit het wespennest vliegen af en ook weer aan. Het lijkt soms net raketvuur, zo snel achter elkaar vliegen ze weg. Even aankijken. Als volgend jaar het nest er nog steeds zit, zal het toch weggehaald moeten worden. Dat zou jammer want wespen eten heel veel schadelijke insecten. Maar 3 keer een wespensteek vind ik echt genoeg.

toverballenhazelaar

 

De Toverhazelaar doen zijn naam eer aan. In het vroege voorjaar verschijnen er, voor het blad, gele bloemen aan die lekker ruiken en er uit zien als ontplofte kapseltjes. Daarna komt het frisgroene blad. In de herfst veranderd het blad, net als toverballen, van de ene kleur in de andere. Tot het echt over is en de blaadjes vallen. Zover is het nog niet.

Begin van de herfst in de tuin

Alles staat, zit, hangt nog in blad. Een aantal rozen bloeit regelmatig met prachtige bloemen. en ruiken nog lekker ook. De floxen zijn wel klaar, net als bijna alle zomerbloeiers. De klimop heeft bloemen waar veel bijen op af komen. De springbalsemien doet haar naam eer aan. De zaadjes springen alle kanten op. Dat wordt in het voorjaar weer veel wieden, ik kijk er nu al naar uit. Maar dat pas in de lente. Nu nog genieten van de nazomer en herfst.

 

Leave a Reply