de Moestuin aan het woord

Dit jaar is een prima jaar voor de moestuin. Kenners onder jullie weten het nu dus zeker. Geen echte moestuinder, want die klagen altijd. Dat hoort bij het vak. Daar studeer je op af. Als je niet in één zin 3 keer kunt klagen over het weer, de opbrengst en alle plagen die het tuinieren onmogelijk maakt, zak je als een baksteen.

Gezakt dus, maar wel met een prima opbrengst. De kas hangt nog vol met tomaten, aubergines en paprika’s. De nieuwe komkommers beginnen ook weer te groeien, en de diepvries zit al behoorlijk vol met tomatensoep.

tomaten en uien in de kas

Bijna niets is zo lekker als zelfgemaakte tomatensoep van eigen gekweekte tomaten. De tomaten zijn erg zoet. Tussen de tomatenplanten hebben we afrikaantjes en basilicum staan. Dit helpt tegen allerlei ongedierte en plagen en geeft de tomaten ook nog een extra lekker smaakje.

De uien zijn nog nooit zo groot geweest. Ze hangen in de kas te drogen. Met deze voorraad redden we het wel tot het voorjaar. Lekkere scherpe uien, dus grote huilbuien bij het snijden!

rode kool, oranje afrikanen

Voor de kolen is het ook een prima jaar. De bloemkool en spitskool zijn al op, en nu staan de rode kolen hun best te doen om groter te worden dan andere jaren. Tussen de rode kolen staan de oranje afrikaantjes. Deze komen trouwens uit Mexico, Altijd leuk zo’n weetje.

Om de kolen tegen witte vlieg, aaltjes, luizen en ander ongedierte te beschermen, zijn de afrikanen ingezet. Dit werkt beter dan de hele gifkast van de leverancier in bestrijdingsmiddelen. Het levert de industrie niets op, maar wel beter voor het milieu en het staat nog gezellig ook.

mais, bonen, snijbiet en nog veel meer

De aardappelen zijn al geoogst. Dit jaar weer “Lekkerlanders”  andere jaren werden ze nog wel eens snel bruin of hol van binnen. Dit jaar niets van dat al. Gewoon veel goede lekkere aardappelen die naar gebakjes smaken als je ze even kookt en daarna bakt. Meer hoef ik niet te eten ’s avonds. Alhoewel, verse Mais, zo van de plant het kookwater in, zo proef je het maar zelden. 15 minuten koken en eten met een beetje boter en zout, smullen.

Verder is dit verhaal een beetje saai. De snijbiet doet het goed en is lekker, gestoofd met een beetje knoflook of nootmuskaat, de tuin, snij en spercieboontjes zijn zalig, de vriezer zit er ook vol mee. We eten regelmatig verse aardbeien van eigen land toe.

Kortom, een echte tuinder zullen we niet worden, maar we eten er goed van

 

 

Leave a Reply