De Takkenwal

Eindelijk, na 8 jaar, zijn we toe aan het restaureren en opbouwen van de takkenwal. Door bouwwerkzaamheden van de bedrijven achter de tuin, was de takkenwal één chaos geworden. In de winter was het de overwinterplek van allerlei dieren en in het voorjaar de broedplaats van vogels en, hopelijk, egeltjes. Nu voor dat er weer van alles in gaat zitten omdat de winter er aankomt, is de wal opgebouwd en kan het bos ingericht gaan worden.
Dierenhotel
Het bos is het achterste deel van de tuin. Het is een stuk van ongeveer 4 bij 10 meter waar twee coniferen, twee (bijna) dode seringen en een aantal hazelnoot bomen staan. Er groeit niet veel onder de bomen. Er staat nog een Gelderse roos en hier en daar een klein klimop plantje. De klimop moet de takkenwal gaan begroeien.
Ook staat er nog een groepje (Tong?) varens. Deze mogen blijven staan en zullen we koesteren.

Op de tijdelijke composthoop zijn ook varens spontaan op gekomen. Ik heb geen idee wat voor soort varen dit is. Wie het weet mag het zeggen. Deze varen zal een andere plek in het bos krijgen.

Morgen gaan we verder met het bos beplanten. Ik heb bij tuincentrum Hofwijck in Voorburg een aantal schaduwplanten gekocht. Salomonszegel, Mansoor en Eikenvaren. Hofwijck is een klein tuincentrum waar ze voornamelijk planten verkopen. Altijd vriendelijke mensen en vaak bijzondere planten. Niet duur, maar wel goed. Ik kom er graag, maar ga altijd met meer planten weg dan de bedoeling was.

Leave a Reply