Wat gaat alles toch snel. Voor je er erg in hebt is de zomer al weer een eind aan de gang. De bloemen bloeien en de wildernis slaat genadeloos toe. De planten bedenken zelf hoe en waar ze willen groeien. Ik ben het daar niet altijd mee eens en probeer ze op andere gedachten te brengen.

oranje roos

Dit is de Rosa Clos Fleuri D’or. Ooit op de tuinmarkt in Noordwijk gekocht. Nu per ongeluk terug gevonden tussen alle woekerende andere mooie planten. Deze roos gaat in de herfst verhuizen naar de rozen border. We hebben veel mooie rozen, maar de bloemen zijn vaak niet te zien doordat ze nogal in de verdrukking komen te staan.

Er moet veel gebeuren in de tuin. Planten zijn uitgebloeid, worden slap of worden te groot. Sommige planten worden opgebonden zodat ze recht op blijven staan. De staken kunnen heel gevaarlijk zijn voor je ogen. Zeker als je ogen wat achteruit gaan als je de 40 voorbij bent, zie je de staken niet, of te laat. Gelukkig zijn er veel middelen om je ogen te beschermen. Dopjes op de staken, kleine bloempotjes of tuinkabouters. Die zijn dan eindelijk ook eens nuttig.

Dit zijn losse dopjes die je op de opbind staken kunt plaatsen.

In deze tijd van het jaar zijn de tuinkabouters drukker dan normaal. Ik weet niet waar dat aan ligt. Wie het weet mag het zeggen. Wij hebben helaas in onze tuin maatregelen moeten nemen.

rustgebied voor de kabouters

Ik hoop dat ze zich een beetje aan het toegewezen gebied houden en niet overal in de tuin gaan rusten. Dat doet de poes al. die heeft een grote voorkeur voor plekken die net geschoffeld zijn. Dat ligt lekker zacht. En graaft zo fijn. en dat de nieuwe plantjes dan op het tuinpad belanden is gewoon beroepsrisico, vindt de poes.

 

Leave a Reply